• P1060904kl
  • P1090448kl
  • P1090531kl
  • P1090503kl

Zoals op de foto’s te zien, bestaat de wunderBARR uit allerlei gebruikte materialen: oude raamkozijnen voor de wanden en het dak, een afgedankt aanrechtblad en dito bureaubladen voor de eigenlijke bar en voor de vloer. Alle materialen voor de constructie zelf en voor de inrichting zijn afkomstig uit Oranienbaum en directe omgeving; het meeste werd door mensen uit de buurt hiernaartoe gebracht.

De wunderBARR is in de zomer van 2012 gebouwd in de binnentuin van het Ampelhaus in Oranienbaum te Duitsland. Niet volgens een van te voren uitgewerkt ontwerp, maar improviserenderwijs begonnen vanuit de observatie dat de oude kozijnen – met kleine maatverschillen – allemaal zekere gemeenschappelijke proporties hebben en daardoor bijna modulair verwerkt kunnen worden. De gegeven maatvoering ervan leverde nieuwe functionele hoogte- en breedtematen. De kozijnen – sommige binnenstebuiten gekeerd – werden naast elkaar geschakeld en op elkaar gestapeld, hetzij staand dan wel liggend, en simpelweg aan elkaar geschroefd: het houtwerk, hoe bladderig ook, bleek daarvoor nog voldoende stevig. Afgedankte bureaubladen uit onverwoestbaar trespa bleken uitstekend herbruikbaar als stevige vloer, en als uitgifteloket: door de maat van de kozijnwand eronder kreeg die ook als vanzelf een plezierige hoogte. Een roestvrijstalen gootsteenblad uit de jaren zeventig kreeg een nieuw leven als ‘zink’. Niets is verder ‘mooi’ gemaakt, of gladjes afgewerkt: de losse onderdelen en hun kwaliteiten blijven zichtbaar.

Het doorvallend zonlicht en de schaduwen van de bomen eromheen geven alles extra glans. Dit nieuwe en tegelijkertijd oude ‘Glashaus’ fungeert in de tuin van het Ampelhaus als kleine bar tijdens de tentoonstellingen, maar kan ook prima dienen als plantenkas.